Cum să faci învățarea distractivă

Centru Educațional Multifuncțional

Cum să faci învățarea distractivă

Ca educator sau părinte, este adesea o provocare să faci ca învățarea să pară distractivă pentru elevii și copiii tăi. Dacă metodele tradiționale de învățare nu îi implică, este timpul să gândim în afara cutiei. Captează-le atenția cu metode de învățare individualizate, creative și bazate pe tehnologie.

Metoda 1: Personalizarea învățării

1. Includeți interesele specifice ale studenților dumneavoastră. Când apelezi la interesele elevilor tăi, este mai ușor să-i implici în lecție și să-i entuziasmezi de concepte.

 • În calitate de educator, fă-ți timp pentru a-ți întreba elevii despre hobby-urile și interesele lor. Dacă este posibil, găsește o modalitate de a încorpora aceste interese în planurile tale de lecție. De asemenea, permiteți elevilor să sugereze subiecte și/sau să aducă materiale, cum ar fi cărți, jocuri sau aplicații, pe care le plac și pe care doresc să le împărtășească cu clasa.
 • Ca părinte, găsește modalități de a îmbina interesele copilului tău cu conținutul educațional. Dacă sunt interesați de camioane, găsiți cărți și jocuri educaționale despre camioane. Dacă sunt pasionați de muzică, folosiți partituri pentru a explora fracțiile.[1]

2. Structurați timpul de învățare al elevilor dumneavoastră pentru a satisface nevoile acestora. Este iresponsabil să presupunem că toți copiii învață în același mod și în același ritm. În calitate de părinți și educatori, evaluați nevoile specifice ale fiecărui copil. Stabiliți dacă au probleme să stea nemișcați. Examinați modul în care învață cel mai bine – sunt cursanți auditivi, cursanți vizuali sau cursanți fizici? Folosiți aceste cunoștințe pentru a vă structura planurile de lecție și lecțiile de acasă.

 • Dacă au probleme să stea nemișcați, acordați-le multe pauze pentru a se deplasa. Dacă învață vizual, încorporează multe imagini în lecțiile tale.[2]
 • Dacă nu sunteți sigur despre stilurile de învățare ale elevilor dvs., încercați să utilizați un test sau o evaluare rapidă pentru a vă face o idee. Există un număr dintre acestea disponibile gratuit online. Dacă aveți resurse, puteți chiar să vă gândiți să aduceți un specialist.[3]

3. Oferiți-le elevilor oportunități de a se învăța unii pe alții. Când copiii sunt responsabili de propria lor învățare sau de învățarea altora, ei sunt încurajați să învețe materialul cât mai bine posibil.

 • În calitate de educator, oferiți-le elevilor oportunități de a se preda reciproc.
  • Atribuiți fiecărui elev un subiect și rugați-i să pregătească o lecție pe tema lor – acum este responsabilitatea lor să cunoască subiectul respectiv în interior și în exterior. Odată ce au pregătit o lecție, cereți-i să prezinte materialul unui grup mic sau în fața clasei.
  • Rugați elevii să lucreze în perechi sau în grupuri mici. În loc să vă ceară ajutor, încurajați-i să se bazeze unul pe celălalt pentru a rezolva orice probleme pe care le întâmpină. Atribuiți-le proiecte de grup, care le permit să se implice unul pe celălalt și să facă învățarea mai distractivă.
  • Asociați un student care se chinuie cu un student care a stăpânit un subiect. În mod ideal, studentul care se chinuie va pune întrebări celorlalți elevi.
 • În calitate de părinte, oferiți copilului șansa de a vă învăța ceea ce învață. Dacă copilul tău se luptă să rezolve o problemă, nu-i da răspunsul. În schimb, pune-le întrebări specifice despre conținut, cum ar fi „De unde știi ____?” sau „Cum ați rezolva ____?”[4]

4. Implicați-vă în învățarea elevului sau a copilului dumneavoastră. Când elevii sau copiii tăi învață sau participă la o activitate educațională, alătură-te. Dacă devii un participant activ la educația lor, vei modela obiceiurile de studiu, abilitățile de rezolvare a problemelor și sentimentele de bucurie pe care le simți când înveți ceva nou. . Dacă bănuiesc că nu vă place activitatea sau conținutul, vor presupune că activitatea sau conținutul pur și simplu nu merită timpul lor.

 • Petrece timp unu-la-unu cu ei. Majoritatea copiilor le place să primească atenție individuală, deoarece îi face să se simtă importanți. Când întâlnești dorința de afirmare a unui copil, este mai probabil ca acesta să fie receptiv la lecție.
 • Când copiii se așează pentru un timp de lectură liniștit, profitați de ocazie pentru a citi singuri.[5]

Metoda 2: Faceți învățarea accesibilă și relevantă

1. Creați oportunități de învățare practică. Copiii rețin mai bine informațiile atunci când mâinile și creierul lor sunt simultan ocupate sau angajate. Acest lucru se realizează prin dezvoltarea de lecții și activități care necesită ca elevii să vorbească, să asculte și să se miște. Aceste tipuri de lecții și activități vor beneficia de elevi activi, auditivi și vizuali.

 • Încorporați mai multe proiecte de artă și meșteșuguri în lecțiile dvs.
 • Rugați elevii să se deplaseze în diferite stații de învățare.
 • Grupați elevii după interese sau puncte forte. Oferiți-le activități care să le permită să exploreze un subiect într-un mod care să îi implice.[6]

2. Luați-vă elevii în excursii. Excursiile oferă elevilor posibilitatea de a conecta conceptele abstracte pe care le învață în sala de clasă cu lumea reală.

 • În calitate de educator, selectați excursii pe teren care promovează învățarea practică. De exemplu, dacă studiezi guvernul națiunii tale, du-le la clădirea capitalei statului tău.
 • Ca părinte, ai luxul să-ți folosești timpul și resursele puțin mai creativ. Du-ți copilul la un muzeu de artă din afara statului pentru a-și vedea pictura preferată sau într-un sit istoric îndepărtat pentru a experimenta istoria națiunii tale. Înscrieți-vă copilul la o tabără de inginerie sau puneți-i în umbră unul dintre prietenii dvs. la birou.

3. Permiteți elevilor să-și folosească imaginația. În loc să le limitați sau să le verificați imaginația, lăsați-le creativității să se dezvolte. Încurajează-le creativitatea prin proiectarea de lecții care încurajează utilizarea artelor și meșteșugurilor, a jocurilor de rol sau a unei game de activități similare.

 • Când predați studenților despre ramura judiciară, cereți studenților să organizeze un proces simulat.
 • Când elevii mai tineri studiază figuri istorice, cereți-le să se îmbrace ca subiectul lor pentru o prezentare oficială.
 • Oferă copiilor tăi libertatea de a se exprima printr-o varietate de forme. Lasă-i să aleagă cum își exprimă învățarea, oferindu-le mai multe opțiuni pentru proiecte. Ați putea, de exemplu, să-i lăsați să aleagă între a scrie o poveste, a desena o imagine sau a realiza o reconstituire pentru o lecție de istorie.

4. Joacă jocuri educative. După ce le-ați predat o lecție studenților sau ați studiat un concept cu copilul dumneavoastră, permiteți-le să joace un joc educațional care îi va testa noile cunoștințe.

 • Găsiți un joc educațional relevant printr-o căutare rapidă pe internet sau descărcați o aplicație pe tabletă.
 • Creați un joc de recenzie bazat pe o emisiune populară sau organizați un turneu de trivia.
 • Încurajați-vă elevii sau copiii să joace jocuri de societate sau de cărți.[7]

5. Faceți relevante conceptele abstracte. De-a lungul carierei lor educaționale, studenții sunt introduși în numeroase concepte abstracte care par irelevante pentru viața lor. Când predați o nouă lecție, este important să explicați modul în care conceptele sunt folosite de oameni în fiecare zi.

 • Pentru a explora principiile matematice și de afaceri, puneți-le pe copii să înființeze un magazin sau un stand de limonadă. Încurajați-i să stabilească prețuri, să țină evidența inventarului și să contabilizeze banii.[8]
 • Cereți elevilor să găsească articole de știri recente sau clipuri TV care se referă la ceea ce învață la școală.
 • Rugați elevii să joace un rol:
  • Faceți un proces simulat.
  • Găzduiește un salon și cere fiecărei persoane să vină ca o figură istorică importantă.
  • Readuceți o bătălie celebră.
  • Țineți o mini-sesiune-model ONU.

Metoda 3: Încorporarea jocurilor și a tehnologiei în lecții

1. Atribuiți proiecte digitale. Copiii de astăzi s-au născut într-o era digitală. Iubesc tehnologia și sunt foarte pricepuți să o folosească. Valorificați dorința lor de a folosi tehnologia încorporând-o în sarcinile lor.

 • În loc să scrie un jurnal, lăsați-i să-și documenteze experiențele cu o cameră digitală.
 • Permiteți elevilor să folosească computere și tablete pentru a efectua cercetări.
 • Cereți elevilor să creeze site-uri web, să creeze videoclipuri sau să dezvolte un podcast.
 • Permiteți copiilor să asculte lecturile obligatorii.

2. Utilizați tehnologia în lecțiile dumneavoastră. În calitate de educatori și părinți, puteți face învățarea mai distractivă valorificând dragostea copiilor pentru tot ceea ce este digital.

 • Pe lângă prelegeri, utilizați instrumente de prezentare digitală pentru a vă prezenta lecțiile.
 • Dacă sunteți profesor, includeți scurte videoclipuri educaționale în prelegerile dvs. Dacă ești părinte, folosește scurte videoclipuri educaționale pentru a explica conceptele pe care copilul tău se străduiește să le înțeleagă.
 • În loc să înveți o limbă mondială, permite-le copiilor tăi să învețe cum să codifice.[9]

3. Urmăriți sau ascultați programe educaționale. În calitate de profesor și părinte, luați în considerare completarea prelegerilor și lecturilor tradiționale cu videoclipuri educaționale, podcasturi și piese de teatru. Copiii care pot părea neatenți în timpul unei prelegeri pot fi captivați de materiale audio-vizuale.[10]

 • Arată și asculta materiale care sunt relevante pentru ceea ce învață copiii.
 • Ca recompensă pentru finalizarea unei lucrări literare grozave, duceți-vă clasa sau copilul pentru a vedea adaptarea teatrală.

4. Permiteți copiilor să joace jocuri electronice și aplicații educaționale. Aplicațiile educaționale și jocurile electronice au dobândit un rol proeminent în predarea copiilor noștri abilități și concepte de bază. Atunci când sunt utilizate ca o completare a metodelor tradiționale de învățare, aceste instrumente educaționale pot îmbunătăți performanța copiilor la clasă. Alte beneficii includ:

 • Îmbunătățirea abilităților tehnologice ale copiilor
 • Portabilitate și disponibilitate
 • Expunerea la metode alternative de învățare
 • Utilizarea timpului liber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner